Jak przygotować pyszne kotlety mielone?

2 min czytania
Jak przygotować pyszne kotlety mielone?

Jak przygotować pyszne kotlety mielone?

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Można je przyrządzać na wiele sposobów, z różnych mięs, z dodatkiem cebuli, przypraw, a także innych składników. Jednak, aby uzyskać idealną konsystencję i smak, potrzebujemy kilku prostych trików. W tym artykule pokażemy Ci, jak przygotować pyszne kotlety mielone, które z pewnością zasmakują każdemu.

Jak przygotować kotlety mielone krok po kroku?

Kotlety mielone można kupić gotowe w sklepach mięsnych bądź w miejscach, takich jak Cukiernia Embassy, ale większość samodzielnie przygotowuje mięso do mielenia. Najlepiej wybierać mięso z udźca, szynki lub łopatki, które mają niską zawartość tłuszczu. Na ogół zaleca się dokładne zmielenie go dwukrotnie, aby uzyskać idealną konsystencję. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dodatków. Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na złoto, a następnie wystudzić. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich mleko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Teraz czas na połączenie mięsa z pozostałymi składnikami. Do miski z mięsem dodajemy podsmażoną cebulę oraz mieszaninę z jajek i przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety mielone. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety układamy na desce lub talerzu. Przed smażeniem warto odstawić je na około 30 minut do lodówki, aby się lekko schłodziły, a smaki połączyły.

Do smażenia kotletów najlepiej użyć tłuszczu roślinnego, którym warto wypełnić patelnię. Kotlety mielone smażymy na złoto z obu stron, na niskim ogniu, aby dokładnie się upiekły, ale nie przesuszyły.

Z czym podawać kotlety mielone?

Jednym z pomysłów na dodatek do kotletów mielonych jest puree ziemniaczane. Warto pamiętać, aby nie było ono zbyt gęste, a jego konsystencja była delikatna i puszysta. Do zblanszowanych ziemniaków możemy dodać masło i mleko, aby nadać mu kremowej konsystencji oraz zioła, takie jak natka pietruszki lub szczypiorek, aby podkreślić smak mięsa. Jeśli lubimy nieco ostrzejsze smaki, możemy również pokusić się o dodanie wędzonej papryki.

Kolejnym dodatkiem do kotletów mielonych jest ryż. Możemy podać go w formie gotowanego białego ryżu lub ryżu basmati, ale także prażonego z warzywami lub suszonymi owocami. Innym ciekawą formą urozmaicenia kotletów mielonych jest surówka z marchewki, kiszonej kapusty lub buraków, która będzie idealnym kontrastem dla smaku mięsa. Przy okazji tego typu połączenie zapewni nam dużo składników odżywczych.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

echowarszawy_kf