Jakie zboża wykorzystuje się do produkcji whisky w różnych regionach świata?

2 min czytania
Jakie zboża wykorzystuje się do produkcji whisky w różnych regionach świata?

Whisky to trunek o wielu smakach. Jego różnorodność to zasługa nie tylko receptury, ale też składników oraz regionu, w którym powstaje. Dlatego warto poznać bliżej historię tego trunku oraz zasady jego produkcji.

W jaki sposób produkuje się whisky w Europie?

Stary Kontynent to kolebka whisky. To właśnie w tej części świata, na terenie Irlandii i Szkocji wymyślono i rozpoczęto produkcję whisky. Każdy z tych krajów robił to w nieco odmienny sposób. Nie brakuje jednak cech wspólnych. Głównym zbożem, które służy do produkcji whisky, jest jęczmień. W Szkocji trunek wyprodukowany w całości na jej terenie i składający się z wody, jęczmienia oraz drożdży, nazywany jest single malt whisky. Obecnie jest jedna z najbardziej cenionych odmian whisky. Im dłużej leżakuje w dębowych beczkach, tym większą wartość posiada. Szkoci swoje trunki mają zwyczaj suszyć w dymie torfowym. To nadaje im charakterystyczny, ziemisty posmak. Irlandczycy natomiast lubują się w nieco słodszych i łagodniejszych odmianach whisky.

Amerykańska whisky co ją wyróżnia?

Jeszcze inaczej do produkcji whisky podchodzą Amerykanie. Głównym zbożem, które wykorzystują do tworzenia tego trunku, jest kukurydza. W burbonie stanowi ona przynajmniej 51% całej mieszanki. Producenci jednak często wybierają mieszanki, w których kukurydza stanowi nawet 70% zawartości. Amerykańska whisky leżakuje w nowych dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Taką whisky znajdziesz np. w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Jeszcze inną odmianą amerykańskiego trunku jest ta produkowana w Tennessee. Od burbona różni się mniejszą zawartością kukurydzy oraz sposobem filtracji. Tennessee Whiskey jest przepuszczana przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Dzięki temu whisky otrzymuje unikalny smak i aromat. Trunki z różnych stron świata bez problemu porównasz w internecie. Dzięki temu możesz znaleźć odmiany, których nie dostaniesz chociażby w markecie. Producenci przygotowali bowiem wiele smaczków dla prawdziwych koneserów. Warto więc się za tym rozejrzeć.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

echowarszawy_kf