Młodzi z Mazowsza rywalizowali w konkursie Smak Ekologicznej Żywności

Młodzi mieszkańcy Mazowsza po raz 22. zmierzyli się z wiedzą o ekologicznej żywności. Ich zaangażowanie i pasja do regionalnych produktów zaskoczyły organizatorów, a nagrody wręczyła ważna postać samorządu wojewódzkiego.
- Warszawski zachodni i okolice miejscem rywalizacji młodych smakoszy ekologii
- Uczniowie z Kampinosu, Leszna i Piaseczna triumfują w konkursie o ekologicznym smaku
Warszawski zachodni i okolice miejscem rywalizacji młodych smakoszy ekologii
W tegorocznej edycji konkursu Smak Ekologicznej Żywności” udział wzięło blisko pięćdziesięciu uczniów z klas VI-VIII szkół podstawowych z całego Mazowsza. Młodzi uczestnicy wykazali się imponującą znajomością lokalnych owoców oraz metod ich uprawy, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu zdrowym stylem życia i ekologicznym jedzeniem wśród najmłodszych.
Organizatorzy konkursu, czyli samorząd województwa mazowieckiego, od lat stawiają na edukację prozdrowotną i promowanie regionalnych produktów. Chcą w ten sposób zaszczepić w młodych mieszkańcach szacunek do naturalnej żywności oraz zachęcić ich do świadomych wyborów na co dzień.
Uczniowie z Kampinosu, Leszna i Piaseczna triumfują w konkursie o ekologicznym smaku
Najlepszymi okazali się:
- Agata Połeć ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi im. Z. Padlewskiego w Kampinosie (powiat warszawski zachodni),
- Jakub Suwiński ze Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (powiat warszawski zachodni),
- Marta Paszyńska z Prywatnej Szkoły Podstawowej nr 72 w Piasecznie (powiat piaseczyński).
Dodatkowo wyróżnienia otrzymali uczniowie z Ostrowi Mazowieckiej, Zielonek-Parceli oraz Gniewoszowa, co pokazuje szeroki zasięg inicjatywy i jej oddziaływanie na różne części regionu.
Bardzo mnie cieszy tak duże zainteresowanie konkursem i wysoki poziom uczestników. Chcemy uczyć dzieci szacunku do żywności. Marzy nam się, żeby już teraz wybierali owoce i warzywa produkowane w naszym regionie podkreśla Janina Ewa Orzełowska , członkini zarządu województwa mazowieckiego.
Konkurs to nie tylko sprawdzian wiedzy, ale także ważny element edukacji proekologicznej skierowanej do młodzieży. Jak zauważa Radosław Rybicki , dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w urzędzie marszałkowskim:
Edukacja w obszarze zdrowej żywności ekologicznej powinna dotyczyć wszystkich. Zarówno dorosłych, jak i młodzieży. Jednak w naszym konkursie stawiamy głównie na edukację uczniów ostatnich klas szkół podstawowych.
Tegoroczna edycja konkursu potwierdziła, że młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi wartości ekologicznych produktów i chętnie angażują się w działania promujące zdrowe odżywianie. To znak, że przyszłość regionalnej żywności jest w dobrych rękach.
Kontakt do Biura Prasowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego: tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Źródło: Mazowiecki Urząd Marszałkowski
Autor: krystian