Sushi - potrawa rozsławiająca Japonię na cały świat

Sushi, czyli najpopularniejsze danie kuchni japońskiej, szturmem zawładnęło światem gastronomicznym na całym świecie. Coraz większe rzesze ludzi lubują się w smaku tego dania. Ryż, ryby i warzywa, omlet z jajek. Jakim sposobem tak proste składniki odnalazły tak wielu amatorów, nie tylko w kraju Kwitnącej Wiśni? Jak doszło do tego, że prawie każdym mieście otwiera się, jedna za drugą restauracja sushi?

Czym jest sushi?

Sushi to potrawa składająca się z ryżu doprawionego zalewą sporządzona z octu ryżowego i cukru, w główniej mierze surowych owoców morza i ryb oraz składników pochodzących od nich, np. ikura czy tobiko, a także z warzyw, między innymi ogórka czy marynowanej rzodkwi daikon, wodorostów nori,  tofu i sezamu. Sposób przyrządzania zależny jest od rodzaju sushi.

Rodzaje sushi

Wśród wielu rodzajów sushi, jednym z najpopularniejszych, szczególnie na zachodzie i w Europie, są maki-sushi, gdzie maki oznacza rolować. Maki-sushi można podzielić na:

  • hoso-maki - zazwyczaj jedno składnikowe, pokrojone na małe, wysokie kawałki
  • futo-maki - posiadające więcej składników, pokrojone na szersze, niskie i płaskie kawałki, czasem podawane w dekoracyjny sposób
  • uramaki - odwrócone futo, składniki oraz nori w środku, ryż tworzy zewnętrzną warstwę
  • temaki - sushi - rożek z nori wypełniony składnikami

Inne popularne rodzaje sushi to:

  • nigiri-sushi - niewielka ilość ryżu uformowana na łatwy do zjedzenia na raz kęs, z kawałkiem ryby
  • gunkan-maki - podobny do nigiri, z owiniętym wokół wodorostem nori
  • inari-sushi - sushi przygotowane w smażonym tofu

Wyjątkowym rodzajem sushi jest sashimi, czyli pokrojone na niewielkie kawałki różne rodzaje ryb, często układane na talerzach w fantazyjne wzory, tworzące małe dzieła sztuki. Różne rodzaje sushi spróbujesz w restauracji https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ - sprawdź więcej.

Przede wszystkim świeżość

Z racji specyfikacji dania, jakim jest sushi, najważniejsza jest świeżość składników. Jedząc to danie, nasze kupki są bombardowane przez wiele różnych smaków i struktur, aby w pełni móc się cieszyć doznaniami, wszystkie składniki koniecznie muszą być świeże. Przede wszystkim ryba, zazwyczaj jest jedzona na surowo, więc aby zachowała swój zapach, kolor strukturę musi być spożyta w odpowiednim czasie, ale także przechowywana w odpowiednich warunkach. Kolejnym składnikiem są warzywa, które powinny być chrupkie, nie powinny mieć żadnych śladów psucia się. Przez takie wytyczne, dotyczące tego dania, każda restauracja sushi przygotowuje jedzenie dopiero po złożeniu zamówienia przez Gości.

Skomplikowana prostota

Sushi, mimo prostoty składników oraz łatwości w przygotowania, między innymi w domu, jest dość skomplikowaną potrawą. Wynika to ze skrupulatności Japończyków i ich dążeniu do perfekcji, w niemalże każdej dziedzinie życia. Tak samo w kulinariach, odpowiednie polerowanie oraz mieszanie ryżu, krojenie ryb i warzyw specjalnymi technikami, a także sposoby na formowanie nigiri czy też zwijanie rolek, wszystkie te wytyczne składają się na niesamowite doznania smakowe. W związku z tym, aby podnieść jakość oferty, restauracje sushi powinny wysyłać swoich pracowników na certyfikowane szkolenie, najlepiej u prawdziwych japońskich sushi masterów.