W kuchni ważne jest odpowiednie przyrządzenie każdego dania tak, by było wartościowe, idealnie przypieczone lub przysmażone i by zapewniało ucztę dla oczu i żołądka. Dlatego warto poznawać nowe przepisy, które pozwolą nam przyrządzić mięso w taki sposób, że każdy będzie zachwycony.
Wbrew pozorom nie zawsze jest łatwe przyrządzenie idealnego mięsa, a tyczy się to szczególnie karkówki. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu zawsze powinna wychodzić idealnie soczysta. Jednak okazuje się, że często po przygotowaniu jest jednym, żylastym kawałkiem, którego nie da się przełknąć, lub tak twardych schabem, że nie ma możliwości pokrojenia go. Dlatego tak ważne jest szukanie dobrej jakości wołowina, która posiada rozsądne proporcje mięsa i tłuszczu.
Jak długo przyrządzać karkówkę?
Trudno jednoznacznie określić czas, jaki należy poświęcić na grillowanie karkówki. Powinno się ją przede wszystkim często obracać, by nie straciła zbyt wiele tłuszczu, a jednocześnie mogła się równomiernie przysmażyć. Wiele przy tym zależy od budowy grilla.
W przypadku pieczenia przyjmuje się 1-1,5 h na każdy kilogram mięsa.
Jak naturalnie zmiękczać karkówkę?
Jeśli mamy już dobrej jakości karkówkę, warto zadbać o jej kruchość i smak. Najczęściej można spotkać z radami, by dodawać do niej ocet, wysokoprocentowy alkohol lub peklosolę.
Prosty i szybki przepis na karkówkę
Skoro najważniejsze zasady już znamy, to może warto przetestować to w praktyce na konkretnym przepisie.
Składniki:
- Kilka ząbków czosnku
- Papryczka chili
- Musztarda
- Miód
- Majeranek
- Sól gruboziarnista
Ilość czosnku i chili zależy od własnych preferencji.
Wykonanie:
- Chilii należy drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczach tarki.
- Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
- Gotową pastą posmarować karkówkę i odstawić na parę godzin, a najlepiej całą noc, do lodówki.
- Piec w 130 st. C.
Można ją podawać do obiadu razem z ulubioną surówką i gotowanymi ziemniakami.
Nie jest to jednak jedyny przepis, jakim chcielibyśmy się dzisiaj podzielić. W drugim pokażemy, jak stworzyć przepyszną pieczeń rzymską z chrupiącą posypką. Idealnie nadaje się na obiad rodzinny lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 plastry wędzonek boczku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 50 g sera np. cheddar
- 125 g bułki tartej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka tymianku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- 2 plastry boczku i cebulę należy pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do zarumienienia.
- Następnie w drugiej misce miesza się mięso z zawartością patelni, 100 g bulki tartej, jajkiem, przecierem, przyprawami. Rękami wyrabia się na gładką masę przez kilka minut.
- Formę należy wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę.
- Piecze się w 180 st. C przez 1 h.
- W międzyczasie pozostały boczek kroi się w kostkę i smaży na patelni. Potem dodaje się bułkę tartą i smaży dalej do jej zarumienienia.
- Po wystudzeniu miesza się ze startym serem i przed końcem pieczenia posypuje się pieczeń.
Szukasz więcej ciekawych przepisów? Sprawdź przepis na stek lub inne rodzaje mięsa - dowiedz się więcej.