Dlaczego sushi jest zdrowe?

3 min czytania

Sushi to danie lubiane przez ludzi na całym świecie. To japońska potrawa, która istnieje od ponad 700 lat (jednak wersja sushi, którą znamy i kochamy, istnieje dopiero od 200 lat). Chociaż istnieje pozornie nieskończona liczba odmian sushi, uważa się, że większość ma wiele zaskakujących korzyści zdrowotnych. Poniżej znajdują się najważniejsze z nich.

Korzyści wynikające z jedzenia sushi

Sushi znane jest z dużej ilości skoncentrowanych form kwasów omega-3. Jest to prawdopodobnie najbardziej poszukiwana i wymieniana zaleta sushi. Te kwasy tłuszczowe działają jako dobra” forma cholesterolu, która pomaga zapobiegać zatykaniu tętnic. Kwas omega-3 jest również pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi. Do rodzajów sushi, które są szczególnie bogate w kwasy omega-3, należą te, w których występuje pstrąg jeziorowy, śledź, tuńczyk i łosoś.

Regulacja hormonów

Wiele rolad sushi jest zawiniętych w cienkie płaty wodorostów - lub po japońsku nori. Wodorosty zawierają wiele zdrowych minerałów, z których najważniejszym jest jod. Ten kluczowy minerał jest istotną częścią diety i jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Chociaż zbyt duża ilość jodu może mieć negatywne skutki, odpowiedni jego poziom - taki jak w wodorostach - pomaga zrównoważyć hormony i zoptymalizować aktywność metaboliczną.

Dlaczego sushi jest zdrowe?

Przyspieszenie metabolizmu

Ryby są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, oraz bogate w białko. To połączenie, które świetnie wpływa na metabolizm. Niskokaloryczne, wysokiej jakości białka, mogą znacznie zwiększyć zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania, tworzenia nowych komórek i metabolizowania energii, dzięki czemu organizm pozostaje zdrowy i silny.

Zapobieganie rakowi

Ryby to nie jedyny składnik sushi. Chociaż dodatki i składniki mogą się różnić, większość rolad sushi jest podawana z wasabi i imbirem, które mają właściwości przeciwrakowe ze względu na ich związki przeciwutleniające. Przeciwutleniacze są zdolne do neutralizowania wolnych rodników, a tym samym do eliminowania ich zdolności do mutacji w komórki rakowe. Co więcej, selen, który znajduje się w sushi, ma również właściwości przeciwnowotworowe.

Wzmocnienie systemu odpornościowego

Jak wspomniano wcześniej, sushi to coś więcej niż ryba. Dwa składniki, które prawie zawsze łączą się z sushi to wasabi i imbir, które mają właściwości antybakteryjne. Oznacza to, że jeśli istnieje jakakolwiek obawa dotycząca niepożądanych bakterii, te dwa środki mogą potencjalnie pomóc je zabić, co w efekcie pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Żelazo znajduje się zarówno w rybach, jak i w sosie sojowym - dwóch kluczowych składnikach sushi. Kiedy jesz pokarmy bogate w żelazo, może to zwiększyć liczbę czerwonych krwinek, szczególnie poprzez wzmożenie ich produkcji. Im więcej czerwonych krwinek, tym lepsze krążenie, metabolizm i zdolność gojenia ran.

Sushi oprócz tego, że jest pyszne, to całkiem zdrowe danie. To zdrowa dla serca żywność, która dostarcza organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że chociaż przeciętny kawałek sushi ma tylko 200 kalorii, to gdy zaczniesz dodawać do niego sosy, liczba ta może szybko się podwoić, jeśli nie potroić. Dzisiaj, by zjeść sushi, wystarczy, że udamy się do odpowiedniej restauracji, jak np. Gold Sushi. Warto wiedzieć, że propozycji możemy mieć naprawdę bardzo wiele.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

echowarszawy_kf