Nie jest żadną tajemnicą, iż przemysł spożywczy wymaga sporego nakładu wysiłku fizycznego od swoich pracowników. Zarówno pracownicy barów jak i restauracji doskonale wiedzą, że w tego typu miejscu pracy nie mają do czynienia ze stałymi maszynami, a wyczerpującymi się zasobami. By miejsce to było wygodne do codziennej pracy i bezpieczne zgodnie z najnowszymi dyraktywami bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP), należy wyposażyć je w szereg narzędzi, które pozwolą na płynne wymiany towaru, czy uzupełnianie braków. Do takich narzędzi należeć będą na przykład: wózek do beczek, wózek ręczny, rolki transportowe do maszyn czy wózek schodowy.

Sklepy i prosty przemysł spożywczy (taki jak piekarnie) również nie mogą obyć się bez pokrewnych narzędzi transportowych. Podstawowym narzędziem tego typu będzie wózek paletowy, znany też jako paleciak. Popularne paleciaki stanowią sposób na radzenie sobie z ładunkami przez cały dzień, których normalnie moglibyśmy nawet nie podnieść nie przyprawiając się co najmniej o solidny ból, o ile w ogóle by nam się to udało. Wózek paleciak jest naszym przyjacielem przy transporcie zarówno surowych składników wyrobów, towarów na zmianę do sklepu, czy też gotowych produktów. Wózki paletowe są nieodłącznym elementem nawet małych magazynów, podnosząc standardy wygody i bezpieczeństwa, a także zdrowia fizycznego.

Istnieją wózki paletowe ręczne, których główne sterowanie oddane jest mięśniom ludzkim. Jednak nawet najlepsza hydraulika musi czasami zostać zastąpiona. Jeśli w naszym przypadku ładunki są jeszcze większe, a nie stosujemy wózków widłowych, naszym ratunkiem zostają wózki elektryczne. Wózek paletowy ręczny jest tańszy niż sztaplarka, jednakże czasami jest ona warta inwestycji i czasu. Paleciak ręczny bywa również bardziej adekwatny, dzięki zwrotności. Paleciak z wagą będzie użyteczny w miejscach, gdzie ładunek ma być od razu klasyfikowany, przeliczany pod kątem zysków czy systematyzowany w porcjach (niekoniecznie spożywczo, to może być kostka brukowa). Wózek paletowy z wagą jest wtedy rozwiązaniem kompleksowym, łączącym kilka funkcji w jednym urządzeniu. Waga do palet może byc kupiona i stosowana również oddzielnie, zwłaszcza gdy chcemy na wózku stosować podnośnik nożycowy. Podnośniki nożycowe są bardziej użyteczne przy transporcie aparatury (na przykład pieców), wtedy gdy chcemy od razu pomóc sobie w ich umiejscowieniu na pewnej wysokości lub innym meblu. W przypadku transportu rzeczy lekkich (np. wypieków) wystarcza nam wózki platformowe. Typowy wózek platformowy, to wózek magazynowy o zastosowaniu bardzo prostym, ale często wystarczającym dla naszych potrzeb.

Jak widać, temat transportu wewnętrznego sprzętu jest dosyć szerokim zagadnieniem. Warto zaznajomić swoich pracowników jak działają urządzenia ułatwiające pracę (np. wózek podnośnikowy), a także wyposażyć swoje zakłady pracy i lokale we współgrające szafy na narzędzia. Czasem, poza wózkami przyda się także prosty żuraw warsztatowy. Temat jest szeroki i stanowi część BHP, dlatego też jest lekturą obowiązkową dla każdego kto planuje i optymalizuje przestrzeń dla swojej firmy.

Wyposażenie transportu ręcznego w gastronomii i sklepach spożywczych