Już od dawien dawna, zielona herbata ceniona jest zarówno za swój wyjątkowy smak oraz właściwości. W dzisiejszych czasach, popularna jest głównie jako doskonały środek w wsparciu odchudzania, a także procesu oczyszczania organizmu z toksyn. To jednak nie jest jedyna zaleta, jaka wypływa z regularnego picia zielonej herbaty, gdyż jest ich naprawdę sporo. Z pewnością nie zaszkodzi ich poznać, a dodatkowo dowiedzieć się, w jaki sposób powinno się ją parzyć.

Zbędne wydaje sie już uświadamianie kogokolwiek, że zielona to najzdrowsza herbata. Takie aspekty jak smak i zapach, wygląd liści, a także zawartość kofeiny, pozwalają na odróżnianie poszczególnych gatunków zielonej herbaty. Nie bez znacznie jest też to, o jakiej porze jest ona zbierana. Okazuje się zatem, że najzdrowsze odmiany to te, których zbiory odbywają się bardzo wcześnie o poranku, gdy na jej liściach znajduje się jeszcze rosa. Należy zwrócić też uwagę na metody zawijania liści oraz miejsce na świecie, skąd pochodzi dana herbata. Smakosze i znawcy jednym głosem uznają, że najlepszym gatunkiem jest japońska herbata zwana Gyokuro.

Co sprawia, że zielona herbata ma tyle zdrowych właściwości?

Osoby, które zajmują się zbiorami zielonej herbaty, szczególnie dbają o to, aby nie później niż godzinę po zerwaniu jej liści, zostały one przerobione. Wszystko po to, aby nie uległy one procesowi fermentacji. To bardzo ważne, gdyż tylko w takim wypadku, najlepsze właściwości zielonej herbaty oraz wszystkie inne jej zalety mogą zostać zachowane, a faktem jest, że wyróżnia się dużo.

Trzymając się tego zagadnienia, należy z pewnością wspomnieć o obecności takich składników jak chociażby: antyoksydanty, katechiny oraz polifenole. Kiedy pijemy napój z zielonej herbaty, do naszego organizmu trafia bardzo solidna dawka, garbików, teiny, lipidów, mikroelementów, aminokwasów oraz oczywiście witamin. Stąd też, znany jest już powód, dlaczego herbata zielona to ta najzdrowsza.

Dlaczego zielona to najzdrowsza herbata? – Właściwości oraz metoda parzenia

Zielona herbata na odchudzanie?

Gatunek herbaty zielonej to z pewnością najlepsza odmiana, jeżeli chodzi o wsparcie procesu odchudzania. To właściwość, która uaktywnia się szczególnie wtedy, kiedy pije się ją zaraz przed pójściem spać. Najlepszy okazuje się wówczas napar z drugiego parzenia, gdyż też pierwszy może nas pobudzić i orzeźwić, a tutaj chodzi o efekt uspokojenia i zrelaksowania.

To właśnie dzięki obecności wspomnianych wcześniej katechinów, zielona herbata pomaga w odchudzaniu, jednak największe znaczenie ma w tym temacie substancja o nazwie- galusan epigallokatechiny. Wpływa ona znacznie na to, że wzrasta redukcja tkanki tłuszczowej. Ponadto, zahamowane zostaje wchłanianie się tłuszczów, a wzmagają się procesy trawienne.

Pijąc regularnie zieloną herbatę, wesprzemy też aktywność enzymów trawiennych. Dochodzi do wzmożonej termogenezy, metabolizm wątroby otrzymuje wsparcie, a także o wiele szybciej utleniają się tłuszcze. To wszystko to fakt, które potwierdzają badania naukowe eksperymenty.

Parzenie zielonej herbaty

Należyte parzenie zielonej herbaty polega na trzymaniu się kilku istotnych zasad. Z pewnością woda musi być miękka, a także wolna od chloru i wapnia. Ta, która płynie z naszego kranu będzie zbyt twarda, dlatego jeżeli nie mamy okazji jej przefiltrować, wykorzystajmy zwykłą wodę mineralną.

Jedną łyżeczkę suszu powinno się zalewać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Powinna być ona świeża i zawsze przygotowana na nowo. Długość parzenia to około 3-4 minuty, aczkolwiek kiedy się zapomnimy i będzie trwało to dłużej, zawsze można ją nieco rozcieńczyć pozostałą wodą. Podczas pierwszego parzenia herbaty, powinna ona być wylana, jednak później możemy zalać ją jeszcze kilkukrotnie. Wyżej opisane zasady, stosowane są przez największych koneserów pochodzących z Japonii, czy też z Chin.