Jak odróżnić najlepsze kawy od tych gorszej jakości? 5 sposobów!

Dobra kawa jest dla większości z nas naparem, od którego rozpoczynamy dzień. Jej aromat i wspaniały smak powodują, że wszystko wydaje się prostsze. Jednak jest jeden warunek – musi to być produkt dobrej jakości, który pozwoli cieszyć się smakiem i aromatem. Tymczasem bardzo wiele osób chciałoby pić najlepsze kawy, ale ostatecznie wybiera te popularne, które zalegają na sklepowych półkach. Sprawdźmy zatem na co zwrócić uwagę i gdzie zakupić najlepszą kawę!

Najlepsze kawy – 5 sposobów na ich identyfikację

  1. Kraj pochodzenia

Chcąc kupować wyłącznie te najlepsze kawy, powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na kraj ich pochodzenia. Ojczyzną tego wspaniałego napoju jest Etiopia i również dzisiaj odgrywa ważną rolę w dystrybucji kawy na cały świat, jednak nie jest jedynym miejscem, z którego przybywa do nas „mała czarna”. Identyfikacja kraju pochodzenia pozwoli Ci również wybrać smak, który przypadnie Ci do gustu. Jaki masz wybór?

  • Kawa z Afryki – szczególnie mowa tutaj o Etiopii, która pozwoli Ci skosztować zarówno napojów o posmaku owoców, jak i czekolady.
  • Kawa z Ameryki Południowej – mamy tu do czynienia przede wszystkim z różnymi odmianami gatunku Arabica, a krajem oferującym kawę jest przede wszystkim Brazylia, która zapewni Ci delikatny, pozbawiony goryczki smak i niezbyt mocne napary.
  • Kawa z Ameryki Środkowej – korzenny aromat, nuta karmelu, posmak orzecha czy lekko słodki aromat – wszystko to wyróżnia najlepsze kawy z Gwatemali, Jamajki czy Meksyku.
  1. Wygląd ziaren

Nie ma wątpliwości, że jakość kawy można odczytać z wyglądu ziaren, choć oczywiście nie zawsze jest to możliwe. Przede wszystkim ziarna powinny posiadać regularny kształt i być dobrze wypalone. Świadczyć będzie o tym brązowa barwa – w przypadku czarnych ziaren, możemy mieć wątpliwości jeżeli chodzi o jakość, ponieważ nadmierne wypalenie pozwala producentom bardzo często ukryć wady kawy. Pamiętaj też, że ziarna powinny wspaniale pachnieć, a zapach ten szybko trafi do Twoich nozdrzy już po otwarciu opakowania. Jeżeli tak się nie dzieje, być może nie masz do czynienia z najlepszą kawą.

  1. Data palenia

Świeżo palona kawa jest najlepsza, dlatego w tym wypadku musisz zrezygnować zakupu w supermarkecie i wybrać specjalistyczny sklep (palarnia kawy). Wynika to z faktu, że masowo produkowane kawy przechowywane są miesiącami w magazynach i przez to tracą swój smak oraz aromat, a niekiedy nawet dochodzi do ich zepsucia. Jaką datę powinny mieć najlepsze kawy? Około 2-3 miesięcy to maksimum.

  1. Smak i aromat

To bez wątpienia wyznacznik tego, jak dobra jest kawa i czy jej gatunek jest odpowiedni dla Ciebie. Przede wszystkim najlepsze kawy mają zbalansowany smak, będący czymś pośrodku między goryczką, słodyczą i kwaskowatością. Są aromatyczne, bogate w smaku i pozostawiają przyjemne uczucie w ustach, a ich smak utrzymuje się przez dłuższy czas. Jeżeli na języku pozostaje uczucie cierpkości i nieprzyjemny posmak, warto rozejrzeć się za innym produktem.

  1. Miejsce zakupu

Jak już wspomnieliśmy – supermarket czy sklep osiedlowy to nie najlepsze miejsca do tego, by poszukiwać dobrej kawy. Dużo lepiej jest skorzystać z oferty, jaką posiadają palarnie kawy – dbają one o selekcję produktów, sprowadzają wysokiej klasy wyroby i są w ten sposób w stanie spełniać oczekiwania najbardziej wymagających klientów. A przy tym oferować wiele rozmaitych gatunków. Dobry dystrybutor kawy zapewni Ci duże możliwości związane z wyborem oraz najlepsze produkty, w które zdecydowanie warto będzie zainwestować!

  1. Cena

Cena nie zawsze jest wyznacznikiem, jednak warto wiedzieć, że najlepsze kawy to również te najdroższe. Nie ma więc możliwości, byś za kilkanaście złotych zaopatrzył się w wysokogatunkowy produkt z najwyższej półki – niezbędna w tym wypadku będzie nieco większa inwestycja, choć oczywiście niekoniecznie taka, która zrujnuje Twój budżet. Już za 30-40 zł można zakupić naprawdę dobrą kawę mieloną czy tez w ziarnach.