tran

Tran jest cennym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, które zbawiennie działają na nasz organizm. Picie go wspomaga między innymi prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego oraz immunologicznego. Sprawdźmy, jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą suplementacja oleju z wątroby dorsza i czym się kierować przy jego wyborze. 

Co to jest tran?

Tran jest znany i doceniany od pokoleń. Nic w tym dziwnego. Już nasze babcie wiedziały, że olej z wątroby dorsza istotnie przyczynia się między innymi do wsparcia działania układu immunologicznego. Czym jest tran? To nic innego, jak olej z wątroby dorsza atlantyckiego (łac. Gadus morhua). Zdaniem naukowców stanowi najcenniejsze źródło witamin A i D. Ponadto jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).

Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał tranu, należy sięgać po produkty od sprawdzonych producentów, którzy stawiają na wytwarzanie go z ryb ze zrównoważonych połowów. Dobrej klasy tran dla dorosłych jest pozyskiwany ze świeżych wątróbek dorsza złowionego zgodnie ze Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Warto wiedzieć, że wpływają one w mniejszym stopniu na morski ekosystem.

tran

Na co pomaga picie tranu?

Tran warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Powodów jest wiele. Zacznijmy od jednego z najważniejszych, czyli zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. W praktyce mowa o kwasach DHA i EPA, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować w odpowiedniej ilości - musimy więc dostarczać je mu wraz z pożywieniem.

Dlaczego jest to tak istotne? Niedobory tych składników niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Mogą także prowadzić do zaburzenia pracy siatkówki oka. Nie bez znaczenia jest również osłabienie układu immunologicznego, co przekłada się na większą podatność na różnego rodzaju infekcje. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują także pracę serca i naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, są cennym wsparciem przy profilaktyce chorób z nimi związanych.

W dobrej klasie tranie ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego znajdziemy również bogate źródło witaminy D. Jej suplementacja jest niezwykle ważna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy proces jej naturalnej syntezy w naszym organizmie zostaje zaburzony przez niedostateczną ilość promieni słonecznych.

Regularne spożywanie tranu to także prosta droga do pokrycia dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę A. Jeśli nie zadbamy o jej prawidłowy poziom we krwi, możemy narazić się na problemy z właściwym funkcjonowaniem narządu wzroku. Ponadto możemy zauważyć gorszą kondycję skóry. Witamina A wspomaga również proces spermatogenezy, a do tego jest silnym przeciwutleniaczem - skutecznie zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania m.in. stanów zapalnych czy przyspieszają procesy starzenia.

Tran - czy można go pić przez cały rok?

Olej z wątroby dorsza to dla wielu stały element diety w sezonie jesienno-zimowym. Niektórzy uważają, że jego suplementacja powinna odbywać się wyłącznie w okresie w którym znacznie bardziej niż w przypadku wiosny i lata jesteśmy narażeni na działanie różnych chorobotwórczych patogenów. Nic bardziej mylnego. Tran można z powodzeniem przyjmować przez cały rok.

Olej z wątroby dorsza bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Ponadto okazuje się niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Nie bez znaczenia pozostaje to, że ma istotny wpływ na pamięć i koncentrację, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka wystąpienia mi.in. chorób sercowo-naczyniowych. Pozostaje jednak pytanie: kiedy najlepiej jest pić tran?

Picie tranu - rano czy wieczorem?

Po tran można śmiało sięgać zarówno rano, jak i wieczorem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go również w porze obiadowej. Kluczem do sukcesu jest jednak przyjmowanie go w odpowiednich ilościach. Wszystko po to, aby uniknąć skutków ubocznych związanych z jego przedawkowaniem.

Czy można przedawkować tran?

Zgodnie z powiedzeniem “co za dużo to niezdrowo”, również tak znakomity wspomagacz naszego organizmu można przedawkować. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko postępować zgodnie z zaleceniami producenta odnośnie do jego stosowania. Należy pamiętać o tym, że przyjęcie większej dawki oleju z wątroby dorsza wcale nie oznacza jego skuteczniejszego działania - wręcz przeciwnie.

Jakie są objawy przedawkowania tranu? Wśród najczęściej występujących wymienia się między innymi wymioty, zgagę, biegunkę, nudności, jak również bóle głowy. 

Tran dla dorosłych - jak wybrać najlepszy?

Czym kierować się przy wyborze tranu dla dorosłych? W tej kwestii nie można zdać się na przypadek. Wszystko po to, aby dostarczać naszemu organizmowi jak najwięcej cennych składników odżywczych i witamin.

Po pierwsze, musimy upewnić się, że mamy do czynienia z olejem ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Nie można mylić tranu z olejem z wątroby rekina - ma on nieco inne składniki odżywcze, a co za tym idzie, właściwości.

Kierujmy się również składem. Najlepszy tran to taki, który jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym EPA i DHA), witaminy D i A. Sprawdźmy również wskaźnik Totox, który determinuje jakość oleju. Powinien być niższy niż 25, choć warto szukać produktów wyróżniających się jeszcze niższym wskaźnikiem. Oprócz tego zwróćmy uwagę na brak zanieczyszczeń.