Pomysły na zdrowe batoniki

W dzisiejszych czasach, gdy zdrowy tryb życia staje się priorytetem, troska o odpowiednie odżywianie nie musi wiązać się z rezygnacją z przekąsek. Dla tych, którzy poszukują zdrowych alternatyw dla ulubionych słodkości, przedstawiamy pomysły na domowe batoniki, które bez problemu można przygotować w swojej kuchni.

Batoniki z ziaren i figowego dżemu

Na początek przechodzimy do propozycji idealnej na poranne śniadanie lub przekąskę do pracy czy szkoły. Batoniki z ziaren, masła orzechowego oraz figowego dżemu to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii, a jednocześnie zadbanie o zdrowy tryb życia i różnorodne menu.

Zaczynamy od zmielenia na większe kawałki migdałów, orzechów laskowych i ziaren słonecznika. Dodajemy dżem figowy, kakao, cynamon, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy na noc do lodówki. Tak przygotowane batoniki możemy owinąć papierem do pieczenia i przewiązać sznurkiem lub wstążeczką.

Czekoladowe batoniki z morelami i orzechami

Dla miłośników czekolady proponujemy batony energetyczne z dodatkiem czekolady, moreli i orzechów. Są bezglutenowe, bez dodatku cukru, wyjątkowo smaczne a dodatkowo dostarczają cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska, a także skutecznie zaspokoją pragnienie na coś słodkiego.

Na początek blendujemy migdały lub płatki migdałowe wraz z pestkami słonecznika i kakao. Dodajemy olej kokosowy i syrop z agawy. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele, posiekane orzechy włoskie i pokrojoną czekoladę deserową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin. Gotowe batoniki kroimy na mniejsze kawałki, polewamy pozostałą czekoladą, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do zastygnięcia.

Brzmi smacznie? Dokładne składniki przepisu znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-batoniki-z-morelami-i-orzechami.

Batony proteinowe z płatków owsianych

Dla osób aktywnych fizycznie doskonałym wyborem będą proteinowe batony zbożowe z dżemem niskosłodzonym. To pożywna przekąska, która wzbogacona o żurawinę, słonecznik, wiórki kokosowe i masło orzechowe, stanowi świetne źródło energii, białka i witamin. To idealny wybór dla osób, które szukają przepisu na szybkie i proste zdrowe batony. Z powodzeniem możemy przygotować je szybciej, zapakować i zabrać do szkoły, pracy lub w podróż.

Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane, nasiona słonecznika i wiórki kokosowe. Podprażamy wszystko przez 5 minut na małym ogniu. Gotowe suche składniki przekładamy do miski i dodajemy garść żurawiny, roztopione masło, dżem niskosłodzony oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 200°C.

Owsiane batoniki z musli i orzechami

Na koniec proponujemy batoniki z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, słonecznikiem, żurawiną, wiórkami kokosowymi i miodem. To doskonałe źródło nie tylko energii, ale również smaku. Doskonale sprawdzą się przed treningiem, jak i w ciągu dnia na przekąskę lub na szybkie śniadanie. Prażone orzechy, płatki owsiane i pestki słonecznika w połączeniu z miodem, olejem kokosowym i masłem orzechowym to doskonała dawka cennych wartości odżywczych.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy włoskie i pestki słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i prażymy przez 10 minut. W międzyczasie w małym rondelku podgrzewamy miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość przekładamy do miski i dodajemy resztę składników, które wcześniej podprażyliśmy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia i równo rozprowadzamy. Pieczemy przez około 20 minut w 150°C. Po tym czasie studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na koniec kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany energetyczny baton możemy dowolnie zapakować i zabrać ze sobą na wynos. Smacznego!