Jakie wino do deseru?

Różnego rodzaju słodkości są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Desery takie jak lody, ciasta czy torty można łączyć nie tylko z kawą, czy herbatą, ale także winem. Podczas wyboru tego trunku do konkretnej potrawy, należy uwzględnić jej stopień słodyczy. Jakie wino wybrać do deseru, aby jak najlepiej podkreśliło jego walory smakowe? Podpowiadamy.

Jakie wino do kawy i ciasta?

Wybierając wino do deseru, należy kierować się przede wszystkim jego słodkością. Podstawa zasada mówi o tym, że trunek ten powinien być co najmniej tak samo słodki, jak wybrane ciasto, aby nie wydawał się zbyt kwaśny. Z tego powodu w przypadku czekoladowych ciast, które charakteryzują się nieco gorzką nutą, można postawić na intensywne i słodkie wina.

Z kolei ciasta owocowe są lekkie i delikatne, dlatego również wino z nimi zestawione powinno być nieco bardziej subtelne, dzięki czemu jeszcze lepiej podkreśli owocowe nuty znajdujące się na naszym talerzyku. Do owocowych deserów pasują również lekkie, półsłodkie, owocowe, gazowane trunki.

Do jakich deserów pasuje szampan?

Wiele osób zastanawia się, do jakich deserów pasuje szampan, który często spożywany jest przy okazji na przykład urodzin, ślubów i innych ważnych wydarzeń. Niestety w większości przypadków połączenie szampana z ciastem łamie zasadę, która mówi o tym, że trunek powinien być co najmniej tak samo słodki jak deser. Z tego powodu szampana zazwyczaj nie łączy się z ciastami. W jego zastępstwie można jednak użyć półsłodkiego lub słodkiego wina musującego, które doskonale sprawdzi się w połączeniu z tortem nierzadko towarzyszącym ważnym okazjom.

Jakie wino podaje się do ciasta?

Do ciast z korzennym aromatem na przykład pierników, najlepiej podawać słodkie czerwone wina. Desery z owocami z kolei dobrze komponują się z różowymi, półsłodkimi, musującymi trunkami. Taki alkohol świetnie sprawdza się również z tortem owocowym wykonanym z okazji jubileuszu, urodzin lub innego ważnego wydarzenia. Różnego rodzaju lody, sorbety i słodkie, lecz lekkie desery z bitą śmietaną najlepiej komponują się w towarzystwie białego wina. Jego słodycz należy uzależnić od ilości użytego cukru w danym cieście.

Bardzo rzadko do deserów podaje się wina wytrawne i półwytrawne, ponieważ są one zbyt cierpkie, aby dobrze komponowały się z różnego rodzaju słodkościami. Warto również kierować się zasadą, która mówi o tym, że im cięższy deser, tym cięższe powinno być wino. Ciasta drożdżowe jednak doskonale przełamują bardziej wytrawne wina, a także Prosecco.