Chcesz żyć zdrowo? Zastanawiasz się jak zwiększyć swoją odporność? Szukasz sposobów na wzmocnienie swojego organizmu? Jeżeli tak, to nadszedł najwyższy czas, by zrewolucjonizować swoją codzienną dietę. Sprawdź co warto umieścić w domowym jadłospisie, by dostarczyć cennych składników odżywczych sobie i swoim bliskim.
1. Pomidory
Pomidor powinien często lądować na naszych talerzach albo na kanapkach. Zawiera potas, likopen, mnóstwo witamin, wapń, fosfor i wiele innych substancji korzystnych dla zdrowia. Zapobiegają one wystąpieniu zawału, miażdżycy i niektórych nowotworów. Jedzenie pomidorów zapewni Ci nie tylko zdrowie, lecz także młody wygląd. Zawarte w nich witaminy dotleniają skórę i wzmacniają naczynia krwionośne. Pomidory można spożywać w różnej postaci. Soki i przeciery także mogą być pełnowartościowym źródłem składników odżywczych, ale trzeba wybierać produkty, bez sztucznych ulepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji. Produkty spożywcze dobrej jakości znajdziesz pod tym linkiem: https://www.aleeko.pl/.
2. Buraki
Dobroczynne właściwości buraków znane są od dawna i to nie tylko w Polsce. Te warzywa doceniano już w starożytności. I nic dziwnego bowiem burak to prawdziwy zastrzyk witaminowy. Zawarte w nim substancje usuwają toksyny z organizmu, zmniejszają poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie. Zapobiegają także powstawaniu nowotworów. Buraki wzmacniają organizm, zwiększając odporność na choroby, zwłaszcza na grypę.
3. Marchewka
Marchew, podobnie jak buraki, doceniana była już przez starożytnych. Zawiera mnóstwo beta-karotenu i witamin. Substancje w niej zawarte wspomagają walkę z trądzikiem i zmarszczkami, mają działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Substancje zawarte w marchwi regulują także pracę układu trawiennego i poprawiają stan naszej skóry.
4. Brokuły
Niektórzy za nimi nie przepadają, ale warto się przemóc. Brokuły dostarczają bowiem organizmowi witaminę K i A, a także antyoksydanty, karotenoidy, potas i wapń. Umieszczenie brokułów w diecie może zapobiec powstawaniu wrzodów i wspomóc nas w walce z nadciśnieniem. Substancje zawarte w tych warzywach mają także dobry wpływ na stawy.
5. Jabłka
Mówi się, że każdego dnia powinniśmy sięgnąć przynajmniej po jedno jabłko. W owocach tych znajduje się bowiem wiele witamin i mikroelementów, które wzmacniają naczynia krwionośne, usuwają toksyny z organizmu i mają dobry wpływ na pracę serca oraz mózgu. Warto sięgać zwłaszcza po surowe owoce ze skórką, ponieważ to tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin.
6. Awokado
Polacy coraz chętniej sięgają po awokado. I bardzo dobrze, ponieważ znajduje się w nim niewiele cukrów prostych, za to dostarcza nam sporą dawkę kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6 oraz omega-9. Awokado zawiera również potas, luteinę, a także witaminy: C, E i A. Ma w swoim składzie dużo tłuszczu, ale jest to tłuszcz mający pozytywny wpływ na zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że owoc ten jest bardzo kaloryczny.
7. Borówki
Masz kłopoty z pamięcią? Sięgnij po borówki amerykańskie. Spożywanie tych owoców wskazane jest także w celu poprawy wzorku. Substancje zawarte w borówkach chronią wątrobę i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Borówki zawierają błonnik, kwas foliowy, witaminę A, E oraz C i wiele innych dobroczynnych substancji.
8. Kiwi
Ten zielony owoc warto na stałe włączyć do swojej diety. Znajdziemy w nim błonnik, witaminy: C, B6, A oraz K, a także: sód, cynk, magnez, wapń i żelazo. Co istotne, kiwi zawiera więcej witaminy C niż osławiona… cytryna. Warto sięgać po ten owoc w trakcie przeziębienia i w przypadku kłopotów z zaparciami. Kiwi ma także dobry wpływ na nasz wzrok.
9. Porzeczki
Porzeczki poprawiają nie tylko nasze zdrowie, lecz także wygląd. Znajduje się w nich aż trzy razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Substancje zawarte w porzeczkach działają przeciwzapalnie, wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają wystąpieniu zawału i zakrzepów. Po porzeczki warto sięgać także dla urody. Spowalniają bowiem proces starzenia.
Warzywa i owoce powinny stać się jednym z ważniejszych elementów naszej codziennej diety. Należy jeść je nawet 5 razy dziennie, z czego ¾ mają stanowić warzywa. Stosując się do tych zaleceń, zapewnimy sobie dobre zdrowie i młody wygląd.