Top 5 przepisów bezglutenowych na bezglutenowe święta

Święta Bożego Narodzenia obfitują w przepyszne potrawy, takie jak barszcz z uszkami, pierogi czy ryba po grecku. Jednak niektóre z posiłków zawierają gluten, który jest niewskazany osobom z celiakią, alergią na pszenicę czy chorobą Duhringa. Nie oznacza to, że należy rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Sprawdź 5 przepisów bezglutenowych – tych wytrawnych i na słodko.

Bezglutenowe pierogi – ruskie, z soczewicą lub z kapustą i grzybami

Pierwszy przepis bezglutenowy trafi w gusta tym, którzy nie potrafią wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli też należysz do tego grona osób, jednak z pewnych powodów nie możesz spożywać pszenicy, to proponujemy przygotowanie ich w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że mąkę pszenną zamienisz na gryczaną lub ryżową.

Możesz również skorzystać z gotowej mieszanki na pierogi bezglutenowe. Wystarczy dodać do niej olej i wrzątek, ugnieść ciasto i rozwałkować. Następnie należy wykroić kółeczka i wypełnić je farszem.

Krokiety – bezglutenowe ciasto na naleśniki

Podobnie sprawa wygląda z bezglutenowymi krokietami. Aby ułatwić sobie zadanie, warto również użyć gotowej mieszanki na naleśniki. Należy dodać do niej mleko (krowie można zastąpić np. kokosowym i powstanie wersja wegańska), wodę, olej oraz sól. Z ciasta trzeba usmażyć naleśniki, a potem każdy z osobna wyłożyć farszem, zwinąć i ponownie smażyć na patelni.

Ryba w bezglutenowym cieście

Ryba to nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych. Przygotowywana jest w wielu wariantach, a najpopularniejszym jest chyba przepis na rybę po grecku. Jeśli posiłek ma być bezglutenowy, warto obtoczyć rybę w cieście niezawierającym pszenicy. Do jego przygotowania potrzebna będzie mąka ryżowa, kukurydziana lub gotowa mieszanka, a także jajko, mleko, odrobina oleju i przyprawy. Wszystko wymieszaj i obtaczaj przygotowane filety w cieście, a następnie smaż na patelni.

Makowiec bez glutenu

Jeśli chcesz przygotować przepyszny bezglutenowy makowiec, to dla ułatwienia polecamy użyć gotowej mieszanki do ciasta (na szarlotkę lub mazurek). Do masy makowej potrzebne będą: mak, syrop z agawy, olej migdałowy, masło lub margaryna i bakalie. Przygotowane z mieszanki ciasto należy rozwałkować, wyłożyć masą makową, a następnie zrolować. Makowiec piecze się przez godzinę w 200°C.

Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Przepis na bezglutenowe ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty. Wystarczy wymieszać razem mąkę ryżową i owsianą, przyprawę do piernika, jajko, masło i odrobinę cukru. Wykrojone ciasteczka należy piec w temperaturze 170-180­°C przez około 10 minut.