Jak przechowywać świeżo paloną kawę po zmieleniu?

Odpowiednie przechowywanie mielonej kawy sprawia, że na długi czas zachowuje ona swój niepowtarzalny aromat i smak. Jak i w czym należy to robić?
Idealne miejsce do przechowywania kawy - czyli jakie?
Kawa najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. Nigdy nie powinno się jej natomiast przechowywać w lodówce. Wynika to z tego, iż panująca tam niska temperatura przyczynia się do spowolnienia procesów metabolicznych zachodzących w ziarnach kakaowca oraz uszkodzenia zawartych w nich olejków eterycznych, które wpływają na unikalny aromat kawy.
Ziarenka przechowywane w lodówce mogą także przejść zapachami innych znajdujących się tam produktów spożywczych, co umożliwia delektowanie się kofeinowym napojem. Świeżo palonej kawy nie należy również przechowywać w nasłonecznionym miejscu oraz w pobliżu piekarnika, kuchenki czy grzejnika. Pojemnik wypełniony świeżo zmielonymi ziarnami najlepiej umieścić w miejscu ciemnym, suchym oraz bez dostępu powietrza.
Czym kierować się przy wyborze pojemnika na kawę?
Jak przechowywać świeżo zmielone ziarna kawy? Do tego celu można wykorzystać opakowanie, w którym zostały zakupione. Po otwarciu, należy je spiąć szczelnie klamrą, a następnie przełożyć do pojemnika i schować do kuchennej szafki. Przed jego zakupem, należy się upewnić, czy jest on szczelny. Uchroni to ziarna kakaowca przed działaniem wilgoci i powietrza.
Pojemniki na kawę produkuje się z różnych materiałów. Do wyboru mamy naczynia:
- Metalowe — występują w wielu różnych kształtach, kolorach, wzorach i pojemnościach. Są lekkie i odporne na stłuczenie. Ich wadą jest to, że mogą negatywnie wpływać na smak kawy. Co za tym idzie, zmielone ziarna należy umieścić w oryginalnym opakowaniu, tak by nie stykały się one bezpośrednio z metalową powierzchnią.
- Szklane — posiadają one gumową uszczelkę lub zamknięcie typu weck lub twist, które gwarantuje im należytą szczelność oraz ochronę przed dostępem powietrza i wilgoci. Pojemniki tego typu należy przechowywać w szafkach, bez dostępu do światła słonecznego.
- Ceramiczne — ich główną zaletą jest to, że nie pochłaniają i nie wydzielają zapachów. Sprawia to, że zmielone ziarna kawy zachowują swój naturalny aromat. Najlepiej wypełnić nimi naczynie po brzegi, zostawiając możliwie jak najmniej miejsca na powietrze.
- Próżniowe — to akcesoria dedykowane najbardziej wymagającym kawoszom. Godne polecenia są w szczególności te wyposażone w pompkę umożliwiającą usunięcie powietrza z wnętrza naczynia. Wytworzone w takim pojemniku podciśnienie sprawia, że zmielona kawa przez długi czas pozostaje świeża.
Gdzie znaleźć idealny pojemnik na napój, jakim jest kawa? Sklep internetowy https://kawaiherbata.com/ oferuje bogaty wybór wysokiej jakości, starannie wykonanych, praktycznych, eleganckich akcesoriów tego typu. Dostępne są tu między innymi efektowne puszki z nadrukami o różnych pojemnościach. Posiadają one dopasowaną pokrywkę chroniącą przed działaniem światła oraz obcymi aromatami. W takich puszkach z powodzeniem można przechowywać zarówno kawę, jak i herbatę czy słodycze.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski


