Co powinniśmy wiedzieć o utylizacji oleju gastronomicznego?

2 min czytania
Co powinniśmy wiedzieć o utylizacji oleju gastronomicznego?

Pewnie nikt, kto gotuje dla swojej rodziny obiady nie zastanawia się kompletnie nad tym, jak się pozbyć pozostałego na patelni tłuszczu. Po prostu ląduje on w naszej kanalizacji. Okazje się jednak, że posmażalnicze oleje w stołówkach, restauracjach oraz jadalniach są niemałym problemem. W gastronomicznych lokalach każdego dnia się gromadzi sporo odpadu w postaci tłuszczu. Nie możemy go tak po prostu wyrzucić. Na całe szczęście możemy skorzystać z usług firm, które się specjalizują w odbierze, jak i także w utylizacji oleju spożywczego, co nakazuje zresztą obowiązujące prawo. Czym jest oraz na czym polega utylizacja gastronomicznego oleju?

Czym jest utylizacja oleju spożywczego?

Utylizacja gastronomicznego oleju zużytego, który jest odpadem jest przetworzeniem w taki sposób, aby mógł być jeszcze wykorzystany w innych gałęziach przemysłu. Utylizacja bądź recykling to odpowiedź na szkody, które może wyrządzić posmażalniczy olej. Wylewany bezpośrednio kanalizacji zastyga, przez do zapycha rury i powoduje sporą korozję. Jednak nie jest to największy problem. Zużyty olej gastronomiczny zlewany do ścieków czy też wylewany na wysypiskach śmieci nie jest obojętny dla środowiska. Dlatego takie ważne jest to, aby roślinne tłuszcze, które nie nadają się już do zastosowania w restauracji przekazywać do takich przedsiębiorstw, które zajmują się ich bezpośrednią utylizacją, a więc oczyszczaniem do takiej postaci, aby mogły przyczynić się jeszcze do czegoś słusznego.

Trafin Oil

Jak można wykorzystać zużyty olej?

Utylizacja gastronomicznego oleju przynosi cały szereg korzyści. Bowiem okazuje się, że olej posmażalniczy, który zostaje oczyszczony oraz przetworzony znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przeróżnych dziedzinach przemysłu, co nie tylko pozwala znacznie obniżyć koszty, ale i służy naszemu naturalnemu środowisku. Jednym ze sposobów najpopularniejszych wykorzystania powtórnego roślinnych tłuszczy jest produkcja na jego bazie tak zwany biodiesel, którym są napędzane pojazdy.

Musimy także zaznaczyć, że olej posmażalniczy w procesie recyklingu jest przerabiany na opałowy olej, a czasami nawet sztuczne tworzywa.

A jak znaleźć firmę, która zajmuje się usługami utylizacyjnymi oleju posmażalniczego? W zasadzie żadna restauracja, bar czy też inny lokal gastronomiczny nie powinien mieć z tym większego problemu. Takich firm jest naprawdę sporo. Ich oferta jest przeróżna. Wiele zależy od tego jak dużym lokalem gastronomicznym dysponujemy. Wiadomo, że jeśli jest to małe bistro, to nie korzystamy z oferty, która oferuje jedynie beczki na zużyty olej i jego wywóz o pojemności stu dwudziestu litrów. Jednak oferta tego rodzaju dla dużych restauracji oraz hoteli jest już na miejscu.

Każdy znajdzie ofertę odpowiednią dla swojego przedsiębiorstwa. Na sam koniec zaznaczmy, że po odebraniu oleju otrzymujemy od firmy odpowiedni dokument, który potwierdza, że oddaliśmy w sposób odpowiedni zużyty olej. Jest to ważne, w razie jakiejś kontroli.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

echowarszawy_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych