Rozpalanie kominka krok po kroku

Wbrew złudnym pozorom palenie w kominku wydaje się być rzeczą banalną i prostą. Nic bardziej mylnego! Owszem, uzyskanie ognia w palenisku jest rzeczą niezwykle prostą, aczkolwiek poprzez nieumiejętne użytkowanie kominka możesz łatwo nadymić w salonie, uszkodzić wkład lub zmniejszyć trwałość swojego kominka. Poza tym poprzez nieumiejętne palenie w kominku produkujesz do atmosfery mnóstwo zanieczyszczeń. Tutaj dowiesz się jak prawidłowo rozpalić w kominka krok po kroku!
Wykorzystywane paliwo
Większość kominków jako swojego źródła paliwa wykorzystuje przeważnie drewno. Niektórzy producenci pozwalają na korzystanie z brykietu czy pelletu. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak drewno, gdyż jest najbardziej efektywne. Jest tanie i palące się drewno produkuje mnóstwo ciepła. Będzie to zatem rozwiązanie ekonomiczne. Poza tym, palące się drewno wydaje przyjemne odgłosy i produkuje ładne zapachy.
Pamiętaj, że odpowiednio przygotowane paliwo w postaci drewna musi być dobrze wysuszone. Wilgotne drewno spowoduje problemy w rozpaleniu, jest niezdrowe dla środowiska i może napompować mnóstwo dymu do środka Twojego domu. Ważny będzie również dobrej jakości wkład kominkowy. Interesujące propozycje mają na https://www.komineczki.com.pl/wklady-powietrzne-c5
Pierwsze palenie w nowym kominku jest niezwykle ważne. W celach bezpieczeństwa należy dokładnie obejrzeć wkład kominkowy. Usuń wszelkie folie i naklejki tak, aby nie pozostał na nich klej. Pierwsze rozpalenie powinno odbywać się w sposób powolny. Wkład kominkowy powinien dogrzewać się stopniowo. Przy pierwszych rozpaleniach następować będzie proces wypalania się farby. Jest to zupełnie normalne i mogą towarzyszyć temu nieprzyjemne zapachy.
Sposoby rozpalania
Są dwa sposoby rozpalania w kominku. Pierwszy jest prosty i najczęściej wykonywany. W palenisku tworzymy kolejne warstwy drewna. Na sam spód ląduje rozpałka, którą może być papier lub zwykła rozpałka grillowa. Pamiętaj, żeby używać małych szczap drewna. Wówczas ogień odpowiednio szybko się rozprzestrzeni. W następnej kolejności możesz zacząć dodawać kolejne, większe szczapy drewna.
Drugi sposób jest niestety, mniej popularny. Jest on jednak znacznie bardziej ekologiczny i przyjazny dla środowiska i wcale nie mniej efektywny. Polega na odwrotnym od poprzednika paleniu ognia od góry. Do środka wrzucamy najpierw duże szczapy. Na nich kładziemy mniejsze szczapy na rozpalenie ognia. Na samą górę ląduje rozpałka i możemy zaczynać palenie w kominku. Po wznieceniu ognia możesz zamknąć drzwiczki utworzona konstrukcja pozwala na samoczynne palenie się drewna nawet przez kilka godzin. Tym sposobem produkuje się minimalna ilość dymu i zanieczyszczeń, dzięki czemu rozwiązanie to jest znacznie bardziej ekologiczne.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski