Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej pełen smaków i tradycji regionu

Wyjątkowe smaki Mazowsza uchwycone w obiektywach konkurs, który rozbudził apetyt na tradycję i regionalne produkty. Kto tym razem zdobył serca jurorów i co kryje się za smakowitymi zdjęciami? Oto pełna relacja z wydarzenia, które połączyło sztukę fotografii z kulinarną pasją!
- Mazowieckie smaki na zdjęciach triumf lokalnych produktów i talentów
- Najlepsze fotografie z regionu Żuki, Warszawy i okolic docenione przez ekspertów
Mazowieckie smaki na zdjęciach triumf lokalnych produktów i talentów
W tegorocznej edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej rywalizowało aż 130 prac, które zachwycały różnorodnością i autentycznością. Uczestnicy skupili się na prezentacji regionalnych specjałów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych oraz tych uhonorowanych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W efekcie jury przyznało 21 nagród głównych oraz 7 wyróżnień, a łączna pula nagród wyniosła imponujące 40 tysięcy złotych.
Fotografie nie tylko oddają smak i aromat lokalnych wyrobów, ale także opowiadają historie ich twórców i miejsc, z których pochodzą. To prawdziwa podróż przez mazowieckie pola, sady i zagrody, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnym spojrzeniem na sztukę kulinarną.
Najlepsze fotografie z regionu Żuki, Warszawy i okolic docenione przez ekspertów
W kategorii produktów nieprzetworzonych na podium stanęły między innymi czosnek latowicki oraz jabłka grójeckie symbole mazowieckiej ziemi. Daria Grzelak ze Żuk zdobyła pierwsze miejsce za zdjęcie czosnku, a Urszula Sobieszek z Piastowa została wyróżniona za jabłka grójeckie. Wśród produktów przetworzonych uwagę zwróciły chleb wacyński czy olej lniany tłoczony na zimno, które znalazły się w rękach Dominiki Robaszkiewicz i Anny Gadziemskiej z Warszawy.
Nie zabrakło również wyrazistych potraw takich jak pańska skórka czy serowniki słowiańskie oraz napojów kwasu z buraków ćwikłowych czy cydru lodowego. Magdalena Fabisiak z Mławy została uhonorowana za zdjęcie cydru lodowego, podkreślając bogactwo smaków Mazowsza.
W ten sposób promujemy produkty regionalne i tradycyjne, ale też modę na fotografię kulinarną, która jest podróżą przez świat pełen kolorów, struktur, smaków, zapachów i kompozycji podkreśla marszałek Adam Struzik.
Laureaci pochodzą z różnych zakątków województwa mazowieckiego od Żuk w powiecie sierpeckim, przez Warszawę, aż po mniejsze miejscowości takie jak Natalin czy Niemojki. To dowód na to, że pasja do kulinariów i fotografii nie zna granic i potrafi jednoczyć ludzi wokół wspólnego celu.
Autor: krystian