Młodzi z Mazowsza rywalizowali w konkursie Smak Ekologicznej Żywności

2 min czytania
Młodzi z Mazowsza rywalizowali w konkursie Smak Ekologicznej Żywności

Młodzi mieszkańcy Mazowsza po raz 22. zmierzyli się z wiedzą o ekologicznej żywności. Ich zaangażowanie i pasja do regionalnych produktów zaskoczyły organizatorów, a nagrody wręczyła ważna postać samorządu wojewódzkiego.

  • Warszawski zachodni i okolice miejscem rywalizacji młodych smakoszy ekologii
  • Uczniowie z Kampinosu, Leszna i Piaseczna triumfują w konkursie o ekologicznym smaku

Warszawski zachodni i okolice miejscem rywalizacji młodych smakoszy ekologii

W tegorocznej edycji konkursu Smak Ekologicznej Żywności” udział wzięło blisko pięćdziesięciu uczniów z klas VI-VIII szkół podstawowych z całego Mazowsza. Młodzi uczestnicy wykazali się imponującą znajomością lokalnych owoców oraz metod ich uprawy, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu zdrowym stylem życia i ekologicznym jedzeniem wśród najmłodszych.

Organizatorzy konkursu, czyli samorząd województwa mazowieckiego, od lat stawiają na edukację prozdrowotną i promowanie regionalnych produktów. Chcą w ten sposób zaszczepić w młodych mieszkańcach szacunek do naturalnej żywności oraz zachęcić ich do świadomych wyborów na co dzień.

Uczniowie z Kampinosu, Leszna i Piaseczna triumfują w konkursie o ekologicznym smaku

Najlepszymi okazali się:

  1. Agata Połeć ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi im. Z. Padlewskiego w Kampinosie (powiat warszawski zachodni),
  2. Jakub Suwiński ze Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (powiat warszawski zachodni),
  3. Marta Paszyńska z Prywatnej Szkoły Podstawowej nr 72 w Piasecznie (powiat piaseczyński).

Dodatkowo wyróżnienia otrzymali uczniowie z Ostrowi Mazowieckiej, Zielonek-Parceli oraz Gniewoszowa, co pokazuje szeroki zasięg inicjatywy i jej oddziaływanie na różne części regionu.

Bardzo mnie cieszy tak duże zainteresowanie konkursem i wysoki poziom uczestników. Chcemy uczyć dzieci szacunku do żywności. Marzy nam się, żeby już teraz wybierali owoce i warzywa produkowane w naszym regionie podkreśla Janina Ewa Orzełowska , członkini zarządu województwa mazowieckiego.

Konkurs to nie tylko sprawdzian wiedzy, ale także ważny element edukacji proekologicznej skierowanej do młodzieży. Jak zauważa Radosław Rybicki , dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w urzędzie marszałkowskim:

Edukacja w obszarze zdrowej żywności ekologicznej powinna dotyczyć wszystkich. Zarówno dorosłych, jak i młodzieży. Jednak w naszym konkursie stawiamy głównie na edukację uczniów ostatnich klas szkół podstawowych.

Tegoroczna edycja konkursu potwierdziła, że młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi wartości ekologicznych produktów i chętnie angażują się w działania promujące zdrowe odżywianie. To znak, że przyszłość regionalnej żywności jest w dobrych rękach.

Kontakt do Biura Prasowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego: tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Źródło: Mazowiecki Urząd Marszałkowski

Autor: krystian